Behavioural patterns of two flamingo species (Phoenicoparrus andinus and Phoenicopterus chilensis) and their relationship with weather conditions of Melincué Lagoon, Argentina, during winter
Abstract
Flamingos are gregarious birds that live in brackish lakes. During winter, Andean Flamingo (Phoenicoparrus andinus) and Chilean Flamingo (Phoenicopterus chilensis) inhabit shallow lakes of southern Santa Fe Province, Argentina. Our objectives were to assess the behavioural patterns of these species during winter at Melincué Lagoon, and to evaluate the influence of weather conditions on these patterns. We selected adult individuals of each species and recorded simultaneously their behaviours and the values of five weather conditions (temperature, wind-chill factor, atmospheric pressure, relative humidity, wind speed). Main behaviours recorded for both species were resting, preening and feeding. There were significant differences between species in their behavioural patterns. Andean Flamingo spent more time walking and in alert, while the Chilean Flamingo spent more time resting. Individuals of both species spent more time feeding during periods of high atmospheric pressure, and resting during strong winds. The Andean Flamingo was more active, being less affected by strong winds. These results highlight the need to do long-term ecoethological studies of these species. Knowledge about flamingo biology should help the design and implementation of action plans for its conservation and the conservation of the wetlands they inhabit.
References
- AMAT JA, RENDÓN MA, RENDÓN-MARTOS M, GARRIDOA Y RAMÍREZ JM (2005) Ranging behaviour of GreaterFlamingos during the breeding and post-breedingperiods: linking connectivity to biological processes.Biological Conservation 125:183–192
- ANDERSON MJ Y WILLIAMS SA (2010) Why do flamin-gos stand on one leg? Zoo Biology 29:365–374
- ARENGO F Y BALDASSARRE GA (1995) Effects of fooddensity on the behavior and distribution ofnonbreeding American Flamingos in Yucatán,Mexico. Condor 97:325–334
- BARISÓN C (2012) Patrones de comportamiento de dosespecies de flamenco (Phoenicoparrus andinus y Phoeni-copterus chilensis) durante la estación invernal enLaguna Melincué, Argentina. Tesis de Licenciatura,Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe
- BEAUCHAMP G Y MCNEIL R (2004) Levels of vigilancetrack changes in flock size in the Greater Flamingo(Phoenicopterus ruber ruber). Ornitología Neotropical15:407–411
- BIASATTI R, DELANNOY L, PERALTA E, PIRE EF, ROMANOMC Y TORRES G (1999) Cuenca hidrográfica del hume-dal de la Laguna Melincué, provincia de Santa Fe.Secretaría de Recursos Naturales y Desarrollo Sus-tentable, Buenos Aires
- BILDSTEIN KL, FREDERICK PC Y SPALDING MG (1991)Feeding patterns and aggressive behavior in juvenileand adult American Flamingos. Condor 93:916–925
- BOUCHARD L Y ANDERSON M (2011) Caribbean Fla-mingo resting behavior and the influence ofweather variables. Journal of Ornithology 152:307–312
- BOUKHRISS J, SELMI S, BÉCHET A Y NOUIRA S (2007) Vigi-lance in Greater Flamingos wintering in SouthernTunisia: age-dependent flock size effect. Ethology113:377–385
- BUCHER EH (1992) Population and conservation statusof flamingos in Mar Chiquita, Córdoba, Argentina.Colonial Waterbirds 15:179–184
- BUCHER EH (2006) Flamencos. Pp. 151–261 en: BUCHEREH (ed) Bañados del Río Dulce y Laguna Mar Chiquita(Córdoba, Argentina). Academia Nacional de Cien-cias, Córdoba
- CANEVARI P (1983) El Flamenco común. Centro Editorde América Latina, Buenos Aires
- CAZIANI SM, ROCHA OLIVIO O, RODRÍGUEZ RAMÍREZ E,ROMANO MC, DERLINDATI EJ, TÁLAMO A, RICALDE D,QUIROGA C, CONTRERAS JP, VALQUI M Y SOSA H (2007)Seasonal distribution, abundance, and nesting ofPuna, Andean, and Chilean flamingos. Condor109:276–287
- CRAWLEY MJ (2007) The R book. John Wiley & Sons,Chichester
- CRUZ NN, BARISÓN C, ROMANO M, ARENGO F,DERLINDATI EJ Y BARBERIS IM (2013) A new record ofJames’s flamingo (Phoenicoparrus jamesi) fromLaguna Melincué, a lowland wetland in East-Central Argentina. Wilson Journal of Ornithology125:217–221
- DERLINDATI EJ, ROMANO MC, CRUZ NN, BARISÓN C,ARENGO F Y BARBERIS IM (2014) Activity patterns,courtship displays and abundances of Andean Fla-mingo (Phoenicoparrus andinus) at two contrastingwetland sites in Argentina used in different seasonsof its annual cycle. Ornitología Neotropical 25:317–331
- DEVILLE AS (2013) Besoins énergétiques et distributionspatiale du Flamant rose (Phoenicopterus roseus) dansles salins de Camargue, conséquences de la reconversiondu site pour la conservation de l’espèce. Tesis doctoral,Université de Pau et des Pays de l’Adour, Montpellier
- DI GIACOMO AG (2005) Conservación de aves en SantaFe. Pp. 429–431 en: DI GIACOMO AS (ed) Áreas impor-tantes para la conservación de las aves en la Argentina.Sitios prioritarios para la conservación de la biodiversidad.Aves Argentinas/Asociación Ornitológica del Plata,Buenos Aires
- ELKINS N (2010) Weather and bird behaviour. Terceraedición. T & AD Poyser, Londres
- ESPINO-BARROS R Y BALDASSARRE GA (1989) Activityand habitat-use patterns of breeding caribbeanin flamingos in Yucatán, México. Condor91:585–591
- GALICIA E Y BALDASSARRE GA (1997) Effects of motor-ized tourboats on the behavior of nonbreedingAmerican Flamingos in Yucatán, Mexico. Conserva-tion Biology 11:1159–1165
- GHIZONI IR Y PIACENTINI VQ (2010) The AndeanFlamingo Phoenicoparrus andinus (Philippi, 1854) insouthern Brazil: is it a vagrant? Revista Brasileira deOrnitologia 18:263–266
- HURLBERT SH (1982) Limnological studies of flamingo.Investigations and distributions. National GeographicResearch Reports 14:351–356
- HURLBERT SH, LÓPEZ M Y KEITH JO (1984) Wilson’sphalarope in the Central Andes and its interactionwith Chilean Flamingo. Revista Chilena de HistoriaNatural 57:47–57
- KHALEGHIZADEH A (2010) Diurnal behaviour of theGreater Flamingo Phoenicopterus roseus during atidal cycle on the Bandar Abbas Coast, Persian Gulf.Podoces 5:107–111
- KUMSSA T Y BEKELE A (2014) Current population sta-tus and activity pattern of Lesser Flamingos(Phoeniconaias minor) and Greater Flamingo(Phoenicopterus roseus) in Abijata-Shalla LakesNational Park (ASLNP), Ethiopia. International Jour-nal of Biodiversity 2014:art 295362
- KUSHLAN JA (1981) Resource use strategies of wadingbirds. Wilson Bulletin 93:145–163
- LINDGREN CJ Y PICKERING S (1997) Ritualised displaysand display frequencies of Andean FlamingosPhoenicoparrus andinus. Wildfowl 48:194–201
- MARCONI PM, SUREDA AL, ROCHA OLIVIO O, RODRÍ-GUEZ RAMÍREZ E, DERLINDATI E, ROMANO MC, SOSAH, AMADO N Y ARENGO F (2007) Network of impor-tant wetlands for flamingo conservation: prelimi-nary results from 2007 monitoring at priority sites.Flamingo 15:17–20
- MASCITTI V Y CASTAÑERA MB (2006) Foraging depth offlamingos in single-species and mixed-species flocksat Laguna de Pozuelos, Argentina. Waterbirds29:328–334
- MAWHINNEY J (2008) Flamingo (Phoenicopterus ruberruber) distribution and feeding behavior in relationto salinity levels on Bonaire, Netherland Antilles.Physis, Journal of Marine Science 3:1–5
- MCCUNE B Y MEFFORD MJ (2011) Multivariate analysisof ecological data. MjM Software Design, GlenedenBeach
- MICHELUTTI P (1994) Presencia de la Parina Chica(Phoenicoparrus jamesi) en la Reserva de MarChiquita, Córdoba. Nuestras Aves 30:26
- OGILVIE MA Y OGILVIE C (1986) Flamingos. Alan SuttonPublishing, Gloucester
- PECK JE (2010) Multivariate analysis for community ecolo-gists: step-by-step using PC-ORD. MjM SoftwareDesign, Gleneden Beach
- PELUSO AI, ROYER EA, WALL MJ Y ANDERSON MJ (2013)The relationship between environmental factorsand flamingo aggression examined via Internetresources. Avian Biology Research 6:215–220
- PICKERING S, CREIGHTON E Y STEVENS-WOOD B (1992)Flock size and breeding success in flamingos. ZooBiology 11:229–234
- ROMANO MC, BARBERIS IM, ARENGO F, CASELLI A,MINOTTI P, MORANDEIRA N, CONTRERAS M, URAOKAT, POLLA W, CRUZ N Y MILANO C (2011) Seasonal vari-ation of Andean and Chilean Flamingos in lowlandwetlands of central Argentina. Flamingo 18:12–13
- ROMANO MC, BARBERIS IM, DERLINDATI E, PAGANO F,MARCONI PM Y ARENGO F (2009) Variation in abun-dance of Andean and Chilean Flamingos winter-ing in lowland wetlands of central Argentina in twocontrasting years. Flamingo 17:11–16
- ROMANO M, BARBERIS IM, GUERRA L, PIOVANO E YMINOTTI P (2014) Sitio Ramsar Humedal LagunaMelincué: estado de situación. Secretaría de MedioAmbiente de la provincia de Santa Fe, Santa Fe
- ROMANO MC, BARBERIS IM, PAGANO F Y MAIDAGAN JI(2005) Seasonal and interannual variation in water-bird abundance and species composition in theMelincué saline lake, Argentina. European Journal ofWildlife Research 51:1–13
- ROMANO MC, BARBERIS IM, PAGANO F, MARCONI PM YARENGO F (2008) Winter monitoring of Andean andChilean Flamingos in lowland wetlands of centralArgentina. Flamingo 16:45–47
- ROMANO M, PAGANO F Y LUPPI M (2002) Registros deParina Grande (Phoenicopterus andinus) en la lagunaMelincué, Santa Fe, Argentina. Nuestras Aves 43:15–17
- SOSA H Y MARTÍN S (2012) Evaluación de la poblacióndel Flamenco Austral (Phoenicopterus chilensis) en laReserva Provincial Laguna Llancanelo, Mendoza,Argentina. Nótulas Faunísticas 104:1–8
How to cite
Downloads
License: CC BY-NC 4.0