“Two-egg clutches” in Cory’s Shearwater (Calonectris diomedea)
Abstract
In the Cory's Shearwater (Calonectris diomedea) of Selvagem Grande, “two-egg clutches” represented 0.52% of the total number of clutches. “Two-egg clutches” were found principally in attractive nests occupied by inexperienced breeders. The first egg seemed to be laid mostly by lonely females taking advantage of the pre-laying exodus to enter the temporarily empty nest of a young inexperienced pair. These females deserted their egg after a few days; then the legitimate tenants layed the second egg. The first egg was deserted on average after three days and replaced four days later. The breeding success of “two-egg clutches” was significantly lower than that of one-egg clutches, because of the failure of the first egg. Among other Procellariiformes, as in Cory's Shearwaters, “two-egg clutches” are always rare and show little success.
References
- BOERSMA PD, WHEELWRIGHT NT, NERINI MK AND WHEELWRIGHT ES (1980) The breeding biology of the Fork-tailed Storm-Petrel (Oceanodroma furcata). Auk 97:268–282.
- BRIED J, DURIEZ O AND JUIN G (1999) A first case of female-female pairing in the Black-faced Sheathbill Chionis minor. Emu 99:292–295.
- CACHIA ZAMMIT R AND BORG J (1988) The occurrence of two eggs in a nest of Cory’s Shearwater Calonectris diomedea. Il-Merill 25:12.
- CONOVER MR, MILLER DE AND HUNT GL JR (1979) Female–female pairs and other unusual reproductive associations in Ring-billed and California Gulls. Auk 96:6–9.
- CROSSIN RS (1974) The Storm Petrels (Hydrobatidae). Pp. 154–205 in: KING WB (ed) Pelagic studies of seabirds in the central and eastern Pacific Ocean. Smithsonian Institution Press, Washington.
- DOWNES MC, EALEY EHM, GWYNN AM AND YOUNG PS (1959) The birds of Heard Island. Australian National Antarctic Research Expeditions Reports, B, 1:1–135.
- FISHER HI (1968) The "two-egg clutch" in the Laysan Albatross. Auk 85:134–136.
- FISHER J (1952) The Fulmar. Collins, London.
- GAIN L (1914) Oiseaux antarctiques. Documents Scientifiques de la Deuxième Expédition Antarctique Française. 200 pp.
- HARPER PC (1983) Biology of the Buller’s Shearwater (Puffinus bulleri) at the Poor Knights Islands, New Zealand. Notornis 30:299–318.
- HARRIS MP (1966) Breeding biology of the Manx Shearwater Puffinus puffinus. Ibis 108:17–33.
- IMBER MJ (1976) Breeding biology of the Grey-faced Petrel Pterodroma macroptera gouldi. Ibis 118:51–64.
- JOUANIN C, ROUX F, MOUGIN JL AND STAHL JC (2001) Prelaying exodus of Cory’s Shearwaters Calonectris diomedea borealis at Selvagem Grande (30°N, 16°W). Journal für Ornithologie 142:212–217.
- MOUGIN JL (1970) Le Pétrel à menton blanc Procellaria aequinoctialis de l'Île de la Possession (archipel Crozet). L'Oiseau et la Revue Française d'Ornithologie 40 (sp. n°): 62–96.
- MOUGIN JL (1984) La ponte du Gorfou macaroni Eudyptes chrysolophus de l'archipel Crozet. L'Oiseau et la Revue française d'Ornithologie 54:281–291.
- MOUGIN JL, DESPIN B AND ROUX F (1986) La détermination du sexe par mensuration du bec chez le Puffin cendré Calonectris diomedea borealis. Comptes Rendus de l'Académie des Sciences de Paris 302:91–96.
- MOUGIN JL, GRANADEIRO JP AND OLIVEIRA P (1996) L'évolution des effectifs des reproducteurs chez le Puffin cendré Calonectris diomedea borealis de Selvagem Grande (30°09'N, 15°52'W) de 1992 à 1995. Boletim do Museu Municipal do Funchal 48:171–178.
- MOUGIN JL, JOUANIN C AND ROUX F (1990) Chronologie de la reproduction chez le Pétrel-tempête de Castro Oceanodroma castro (Harcourt). L'Oiseau et la Revue Française d'Ornithologie 60:136–150.
- MOUGIN JL, JOUANIN C AND ROUX F (2000a) Démographie du Puffin cendré Calonectris diomedea de Selvagem Grande (30°09'N, 15°52'W). Revue d'Écologie (Terre et Vie) 55:275–290.
- MOUGIN JL, JOUANIN C AND ROUX F (2000b) The attendance cycles of the Cory’s Shearwater Calonectris diomedea borealis on Selvagem Grande. Comptes Rendus de l'Académie des Sciences de Paris 323:385–390.
- PINDER R (1966) The Cape Pigeon, Daption capensis Linnaeus, at Signy Island, South Orkney Islands. British Antarctic Survey Bulletin 8:19–47.
- PLANT AR (1989) Incubation and early chick-rearing in the Grey-backed Storm Petrel (Garrodia nereis). Notornis 36:141–147.
- PRÉVOST J (1953) Notes sur la reproduction du Fulmar antarctique Fulmarus glacialoides (A. Smith). Alauda 21:157–164.
- RICHDALE LE (1965) Biology of the birds of Whero Island, New Zealand, with special reference to the Diving Petrel and the White-faced Storm Petrel. Transactions of the Zoological Society of London 31:1–85.
- RYDER JP AND SOMPPI PL (1979) Female-female pairing in Ring-billed Gulls. Auk 96:1–5.
- SCHRAMM M (1983) The breeding biologies of the petrels Pterodroma macroptera, P. brevirostris and P. mollis at Marion Island. Emu 83:75–81.
- SCOTT DA (1970) The breeding biology of the Storm Petrel Hydrobates pelagicus. PhD thesis, Oxford University, Oxford.
- STRANGE IJ (1980) The Thin-billed Prion, Pachyptila belcheri, at New Island, Falkland Islands. Gerfaut 70:411–445.
- TICKELL WLN AND PINDER R (1966) Two-egg clutches in albatrosses. Ibis 108:126–129.
- WARHAM J (1962) The biology of the Giant Petrel Macronectes giganteus. Auk 79:139–160.
- WARHAM J (1990) The Petrels. Their ecology and breeding systems. Academic Press, London.
- WARHAM J, WILSON GJ AND KEELEY BR (1982) The annual cycle of the Sooty Shearwater Puffinus griseus at the Snares Islands, New Zealand. Notornis 29:269–292.
- WILLIAMS TD (1989) Aggression, incubation behaviour and egg-loss in Macaroni Penguins, Eudyptes chrysolophus, at South Georgia. Oikos 55:19–22.
How to cite
Downloads
License: CC BY-NC 4.0