Notes on the chick-rearing behavior of the Striped Woodpecker (Picoides lignarius) in the temperate rainforest of southern Chile
Abstract
During the summer of 1995, for three days we studied the chick-rearing behaviour of a Striped Woodpecker (Picoides lignarius) pair in the temperate rainforest of southern Chile. The pair nested in a Luma apiculata stump in a riparian forest strip. The female made a higher contribution to the feeding of chicks (78% of all prey deliveries) than the male (22%). This trend was constant during all three days. The female was always successful at feeding nestlings, while the male failed in 57% of their attempts. The mean time interval between prey deliveries was 798 s. The prey delivered were exclusively insects, both larvae and imagoes. The most frequent insect preys given to chicks were beetles, with larvae and imagoes in similar proportion.
References
- APABLAZA JU (1994) Introducción a la entomología general y agrícola. Manual de laboratorio. Ediciones Universidad Católica de Chile, Santiago
- ARAYA B Y MILLIE G (1986) Guía de campo de las aves de Chile. Editorial Universitaria, Santiago
- AUSTIN GT (1976) Sexual and seasonal differences in foraging of Ladder-backed Woodpeckers. Condor 78:317–323
- FJELDSÅ J Y KRABBE N (1990) Birds of the high Andes. Apollo Books y Zoological Museum, Svendborg y Copenhagen
- HOUSSE R (1945) Las aves de Chile en su clasificación moderna: su vida y sus costumbres. Ediciones Universidad de Chile, Santiago
- JACKSON JA (1970) A quantitative study of the foraging ecology of Downy Woodpeckers. Ecology 51:318–323
- JOHNSON AW (1967) The birds of Chile and adjacent regions of Argentina, Bolivia and Peru. Volume 2. Platt Establecimientos Gráficos, Buenos Aires
- KILHAM L (1962) Reproductive behavior of Downy Woodpeckers. Condor 64:126–133
- KILHAM L (1970) Feeding behavior of Downy Woodpeckers. I. Preferences for paper birches and sexual differences. Auk 87:544–556
- KISIEL DS (1972) Foraging behavior of Dendrocopos villosus and D. pubescens in eastern New York state. Condor 74:393–398
- KOCH RF, COURCHESNE AE Y COLLING CT (1970) Sexual differences in foraging behavior of White-headed Woodpeckers. Bulletin of the South California Academy of Science 69:60–64
- LIGON JD (1968) Sexual differences in foraging behavior in two species of Dendrocopos woodpeckers. Auk 85:203–215
- NAROSKY T E YZURIETA D (1987) Guía para la identificación de las aves de Argentina y Uruguay. Asociación Ornitológica del Plata, Buenos Aires
- SELANDER RK (1966) Sexual dimorphism and differential niche utilization in birds. Condor 68:113–151
- SHORT LL (1970) Notes on the habits of some Argentine and Peruvian Woodpeckers (Aves, Picidae). American Museum Novitates 2413
- SHORT LL (1971) Systematics and behavior of some North American woodpeckers, genus Picoides (Aves). Bulletin of the American Museum of Natural History 145:1–118
- SHORT LL (1982) Woodpeckers of the world. Delaware Museum of Natural History, Greenville
- VUILLEUMIER F (1985) Forest birds of Patagonia: ecological geography, speciation, endemism, and faunal history. Ornithological Monographs 36:255–304
- WALLACE RA (1974) Ecological and social implications of sexual dimorphism in five melanerpine woodpeckers. Condor 76:238–248
- WILLSON MF (1970) Foraging behavior of some winter birds of deciduous woods. Condor 72:169–174
- YOM-TOV Y Y AR A (1993) Incubation and fledging durations of woodpeckers. Condor 95:283–287
How to cite
Downloads
License: CC BY-NC 4.0