The breeding of some species of Dendrocolaptidae and Furnariidae in the central Monte desert, Argentina
Abstract
Different aspects about the breeding of seven bird species belonging to the families Dendrocolaptidae and Furnariidae that nest in the Reserve of Ñacuñán (Mendoza Province), central Monte Desert, are presented. The laying period of Drymornis bridgesii and five species of Furnariidae spanned from early October to mid January. The duration of this period was 1–2.5 months. Cranioleuca pyrrhophia, Asthenes baeri and Synallaxis albescens built their closed nests in 5–8 days. Leptasthenura platensis usually nested in abandoned nests of other ovenbirds (A. baeri and C. pyrrhophia) and Rhinocrypta lanceolata. C. pyrrhophia, A. baeri, S. albescens and L. platensis selected chañar (Geoffroea decorticans) trees larger than those available in the habitat for nesting. Mean clutch size was 3 eggs in D. bridgesii and L. platensis, 2.9 and 2.7 eggs in C. pyrrhophia and S. albescens, respectively, and 5 eggs in A. baeri. The size and weight of L. platensis eggs tended to be smaller than in other Argentinean breeding areas. The incubation period lasted between 14 and 15.5 days in those species in which this parameter could be measured (D. bridgesii, C. pyrrhophia, A. baeri and L. platensis). The chicks of D. bridgesii remained 21 days in the nest and those of C. pyrrhophia left the nest in 13–15 days. The observed predation patterns in the closed nests of several ovenbirds’ species suggest that Milvago chimango may be an important predator of these nests in Ñacuñán.
References
- BOSHOVEN J Y TOGNELLI M (1995) La Reserva de la Biosfera de Ñacuñán. Relevamiento ecológico, cultural y de manejo actual. Informe inédito, IADIZA, CRICYT, Mendoza
- FJELDSÅ J Y KRABBE N (1990) Birds of the high Andes. Apollo Books y Zoological Museum, Svendborg y Copenhagen
- FRAGA R (1980) The breeding of Rufous Hornero (Furnarius rufus). Condor 82:58–68
- FRAGA R Y NAROSKY T (1985) Nidificación de las aves argentinas (Formicariidae a Cinclidae). Asociación Ornitológica del Plata, Buenos Aires
- GEFFEN E Y YOM-TOV Y (2000) Are incubation and fledging periods longer in the tropics? Journal of Animal Ecology 69:59–73
- LAZO I Y ANABALÓN J (1991) Nesting of the Common Diuca finch in the central Chilean scrub. Wilson Bulletin 103:143-146
- LINDELL C (1996) Benefits and costs to Plain-fronted Thornbirds (Phacellodomus rufifrons) of interactions with avian nest associates. Auk 113:565–577
- MARONE L (1992) Estatus de residencia y categorización trófica de las especies de aves en la Reserva de la Biosfera de Ñacuñán, Mendoza. Hornero 13:207–210
- MARTIN TE (1996) Life history evolution in tropical and south temperate birds: what do we really know? Journal of Avian Biology 27:263–272
- MARTIN TE Y GEUPEL GR (1993) Nest-monitoring plots: methods for locating nests and monitoring success. Journal of Field Ornithology 64:507–519
- MARTIN TE, MARTIN PR, OLSON CR, HEIDINGER BJ Y FONTAINE JJ (2000) Parental care and clutch sizes in North and South American birds. Science 287:1482–1485
- MASON P (1985) The nesting biology of some passerines of Buenos Aires. Ornithological Monographs 36:954–972
- MEZQUIDA ET (2000) Ecología reproductiva de un ensamble de aves del desierto del Monte central, Argentina. Tesis Doctoral, Universidad Autónoma, Madrid
- MEZQUIDA ET (2001) Aspects of the breeding biology of the Crested Gallito. Wilson Bulletin 113:104–108
- MEZQUIDA ET Y MARONE L (2000) Breeding biology of Gray-crowned Tyrannulet in the Monte Desert, Argentina. Condor 102:205–210
- MORELLO J (1958) La Provincia Fitogeográfica del Monte. Opera Lilloana 2:1–155
- NAROSKY T, FRAGA R Y DE LA PEÑA M (1983) Nidificación de las aves argentinas (Dendrocolaptidae y Furnariidae). Asociación Ornitológica del Plata, Buenos Aires
- NAROSKY T E YZURIETA D (1987) Guía para la identificación de las aves de Argentina y Uruguay. Asociación Ornitológica del Plata, Buenos Aires
- NEWTON I (1994) The role of nest sites in limiting the numbers of hole-nesting birds: a review. Biological Conservation 70:265–276
- NICE MM (1954) Problems of incubation periods in North American birds. Condor 56:173–197
- NORES AI Y NORES M (1994) Nest building and nesting behavior of the Brown Cacholote. Wilson Bulletin 106:106–120
- OCHOA DE MASRAMÓN D (1971) Contribución al estudio de las aves de San Luis. Hornero 11:113-123
- DE LA PEÑA M (1996) Ciclo reproductivo de las aves Argentinas. Segunda parte. L.O.L.A., Buenos Aires
- PEREYRA JA (1937) Contribución al estudio y observaciones ornitológicas de la zona norte de la gobernación de La Pampa. Memorias del Jardín Zoológico de La Plata 7:197–326
- RIDGELY RS Y TUDOR G (1994) The birds of South America. Volume 2. University of Texas Press, Austin
- SCHÖNWETTER M (1967) Handbuch der Oologie. Lief. 14. Akademie-Verlag, Berlín
- STRANECK RJ (1999) Una vocalización del Pijuí Común de Cola Parda, Synallaxis albescens (Aves, Furnariidae), es similar al sonido mecánico de advertencia de la Víbora de Cascabel, Crotalus durissus terrificus (Serpentes, Crotalidae). Revista del Museo Argentino de Ciencias Naturales, n. s. 1:115–119
- ZYSKOWSKI K Y PRUM RO (1999) Phylogenetic analysis of the nest architecture of Neotropical ovenbirds (Furnariidae). Auk 116:891–911
How to cite
Downloads
License: CC BY-NC 4.0