New information on the nesting of the Strong-Billed Woodcreeper (Xiphocolaptes promeropirhynchus) and the Black-Banded Woodcreeper (Dendrocolaptes picumnus) from observations in nest boxes
Abstract
We made descriptions on the nesting of the Strong-billed Woodcreeper (Xiphocolaptes promeropirhynchus) and the Black-banded Woodcreeper (Dendrocolaptes picumnus) from observations in nest boxes at the Santa Marta Mountains, Colombia. Both species lined their cavities with dry leaves or flakes of bark, clutch sizes were of two or three eggs for Xiphocolaptes promeropirhynchus and just one egg for Dendrocolaptes picumnus, and chicks were similar to other woodcreepers’ chicks. Although nest boxes could be useful for obtaining information of cavity nesters, information on natural nests is required to validate our data.
References
- BOTERO-DELGADILLO E Y PÁEZ CA (2011) Estado ac-tual del conocimiento y conservación de los lorosamenazados de Colombia. Conservación Colombiana14:86–151
- COCKLE KL Y BODRATI AA (2009) Nesting of thePlanalto Woodcreeper (Dendrocolaptes platyrostris).Wilson Journal of Ornithology 121:789–795
- EVANS MR, LANK DB, BOYD WS Y COOKE F (2002) Acomparison of the characteristics and fate of Bar-row’s Goldeneye and Bufflehead nests in nest boxesand natural cavities. Condor 104:610–619
- MARANTZ CA, ALEIXO A, BEVIER LR Y PATTEN MA(2003) Family Dendrocolaptidae (woodcreepers).Pp. 358–447 en: DEL HOYO J, ELLIOTT A Y CHRISTIEDA (eds) Handbook of the birds of the world. Vol-ume 8. Broadbills to tapaculos. Lynx Edicions,Barcelona
- NORRIS AR, COCKLE KL Y MARTIN K (2010) Evidencefor tolerance of parasitism in a tropical cavity-nesting bird, Planalto Woodcreeper (Dendrocolaptesplatyrostris), in northern Argentina. Journal of TropicalEcology 26:619–626
- ONIKI Y Y WILLIS EO (1982) Breeding records of birdsfrom Manaus, Brazil. II: Apodidae to Furnariidae.Revista Brasileira de Biologia 42:745–752
- ONIKI Y Y WILLIS EO (1983) A study of breeding birdsof the Belém area, Brazil. III: Trogonidae toFurnariidae. Ciência e Cultura 35:1320–1324
- RESTALL R, RODNER C Y LENTINO M (2007) Birds ofNorthern South America. Volume 1. Yale UniversityPress, New Haven y Londres
- SKUTCH AF (1969) Life histories of Central Americanbirds III: families Cotingidae, Pipridae, Formicari-idae, Furnariidae, Dendrocolaptidae, and Picidae.Pacific Coast Avifauna 35:1–580
- SKUTCH AF (1996) Nesting of the Buff-throatedWoodcreeper (Xiphorhynchus guttatus). Auk 113:236–239
- WESOLOWSKI T Y STANSKA M (2001) High ectoparasiteloads in hole-nesting birds -a nestbox bias? Journalof Avian Biology 32:281–285
- WETMORE A (1972) The birds of the Republic of Panamá.Part 3. Smithsonian Institution Press, Washington DC
- WHITTAKER A, KIRWAN GM Y THOMPSON JC (2010) Firstnest descriptions for Hoffmanns’s WoodcreeperDendrocolaptes hoffmannsi and Snow-capped Mana-kin Lepodothrix nattereri. Cotinga 32:123–124
- WILLIS EO (1992) Comportamento e ecologia doarapaçu barrado Dendrocolaptes certhia (Aves,Dendrocolaptidae). Boletim do Museu Paraense EmílioGoeldi, Série Zoologia 8:151–216
- WILLIS EO Y ONIKI Y (2001) On a nest of the PlanaltoWoodcreeper, Dendrocolaptes platyrostris, with taxo-nomic and conservation notes. Wilson Bulletin113:231–233
How to cite
Esteban Botero-Delgadillo, Christian A. Olaciregui (2011). New information on the nesting of the Strong-Billed Woodcreeper (Xiphocolaptes promeropirhynchus) and the Black-Banded Woodcreeper (Dendrocolaptes picumnus) from observations in nest boxes. El Hornero, Vol. 26 No. 2 (2011), 79-84. https://doi.org/10.56178/eh.v26i2.679
Downloads
440Abstract views
1Formats
License: CC BY-NC 4.0