Vol. 31 No. 2 (2016)

Reproductive aspects and habitat use by Upland Goose (Chloephaga picta) and Ashy-headed Goose (Chloephaga poliocephala) in Staten Island, Argentina

Abstract

During the last decades wild geese (Chloephaga sp.) populations in Argentina have decreased dramatically. We recorded and studied 21 nests from the Upland Goose (Chloephaga picta) and 4 from the Ashy-headed Goose (Chloephaga poliocephala) in Bahía Franklin, Staten Island. All the nests were located on the ground in low slope areas. Distances between nests were 216.6 and 973 m, nest densities were 0.10 and 0.02 nests/ha, and clutch size was 5.4 and 4.7 eggs for the Upland Goose and the Ashyheaded Goose, respectively. Nests were located mainly on the graminoid bog, followed by grasslands and shrubby areas. Predominant plants near the nest were Marsippospermum grandiflorum, Poa flabellata, Empetrum rubrum and Chiliotrichum diffusum, with an average vegetation height of 72 cm for nests of the Upland Goose and 97 cm for nests of the Ashy-headed Goose, and low cover. We observed an interspecific spatial association between both species and the Rockhopper Penguin (Eudyptes chrysocome) and the Magellanic Penguin (Spheniscus magellanicus), possibly from the type “protective nesting”. In southern Patagonia dogs (Canis lupus familiaris) and the American mink (Neovison vison), among other native and exotic predators, have negative consequences for the nesting geese. Staten Island has not been yet colonized by these predators, thus highlighting the relevance of this site for the reproduction and conservation of these endangered species.

References

How to cite

Pablo Petracci, Ricardo A. Sáenz Samaniego, Andrea Raya Rey (2016). Reproductive aspects and habitat use by Upland Goose (Chloephaga picta) and Ashy-headed Goose (Chloephaga poliocephala) in Staten Island, Argentina. El Hornero, Vol. 31 No. 2 (2016), 73-81. https://doi.org/10.56178/eh.v31i2.553

Downloads

715Full-text views
1Formats
CC

License: CC BY-NC 4.0